måndag 14 maj 2012

»Glödlampskonspirationen«

Konspirationsteori eller ej, jag har sällan sett kapitalismens dilemma beskrivas så slagkraftigt och tydligt som i den spanska Dokumentärfilmen »Glödlampskonspirationen« som Svt:s Dokument utifrån visade i går kväll (och som ska finnas kvar till den 12 juni).
     Jag undrar bara om de lösningar som angavs är tillräckliga. Det är tydligt vad som behöver göras rent konkret: Vi måste på ett eller annat sätt försöka se till att vår produktion och konsumtion inte är mer omfattande och skadliga än att de kan ingå i de ekologiska kretsloppen utan att störa dem mer än att de under åtminstone många tusentals år kan reproducera den mångfald av olika organismer som krävs för att också innehålla högre livsformer, som t.ex. mänskligt liv. I första hand måste den skadliga, men allmänt eftersträvade, ekonomiska tillväxten vändas till en nerväxt tills produktion och konsumtion har nått en hållbar nivå. Eftersom både produktionen och konsumtionen kontrolleras av människor med förmåga att handla rationellt, kan man tycka att det inte borde vara svårt att åstadkomma en sådan nerväxt när de flesta väl har förstått att detta är nödvändigt för vår överlevnad på längre sikt. Men i så fall har man säkert bortsett från de lagbundna mekanismer (bl.a. aktiebolagslagen i kombination med psyko-socio-ekonomiska processer) som reglerar de flesta företags beteenden inom den globala ekonomin.
     Vad som saknas i filmen och som skulle kunna utgöra en fortsättning, som jag skulle vilja se, är förslag till mer trovärdiga lösningar än bara försök till regleringar inom ramen för vårt ekonomiska system med vinstkrävande företag. Här finns några förslag. Andra intressanta förslag finns t.ex. i Björn Forsbergs bok »Omställningens tid«, som jag verkligen kan rekommendera.

4 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Såg också filmen igår om planerar livlängd.

Tyckte den visade klart hur beroende vi är av en ekonomisk tillväxt. Världens styrelseskick skulle kunna kallas Mammonkrati.

Bo V Herlin sa...

Javisst. Mammon, i form av stora rikedomar, använder sig av de mindre rikas önskan att bli lite rikare och mer oberoende till att ytterligare öka sin egen rikedom och makt i förhållande till de mindre rika, som därigenom i stället blir ännu mindre rika och mer beroende av Mammon. Men detta kan naturligtvis inte hålla på hur länge som helst..

ERIC SECHER sa...

Jag är fortsatt (evigt ) tacksam för dina tips ! Missade den här filmen igår. Kan bara instämma i att detta satte fingret på dilemmat mer än det mesta man sett. Och den här gången slapp man värja sig mot tveksamma konspirationsteorier, som i t.ex Thrive.

Eric

ERIC SECHER sa...

Några länkar från U-tube:
http://ericsecher.blogspot.com/2012/05/filmtips-planerat-aldrande.html
Eric