onsdag 8 december 2010

David Schweickart om ekonomisk demokrati

I somras (2010) höll matematikern och filosofen David Schweickart ett intressant föredrag i Uppsala, som finns på YouTube som tio stycken ca 10 min långa videoavsnitt – som när det här skrivs bara har visats mellan 31 (9e avsnittet), 89 (2a avsnittet) och 380 gånger (första avsnittet). Det förtjänar att visas betydligt fler gånger i sin helhet, och även om den tekniska kvaliteten är ganska ojämn är det oftast lätt att höra vad han säger (att publikens frågor knappast hörs får man bortse från, hans svar är ändå intressanta).
Han visar följande lista som exempel på varför vi behöver ett alternativ till kapitalism, »ekonomisk demokrati«, som han föredrar att kalla det i stället för ›socialism‹ på grund av begreppets negativa associationer i USA. Kanske kan det vara lämpligt också i Sverige, eftersom det inte handlar om en centralstyrd ekonomi. (Hans bok »After Capitalism« är också intressant.)

»The deep irrationality of capitalism

  • Ever-growing inequality: Paper wealth and soul-destroying poverty.
  • More control over nature than ever and more ecological devastation: capitalism’s cancerous »grow or die« expansionary imperative.
  • Technology that could give everyone more leisure throws millions out of work and makes hundreds of millions insecure (and overworked).«

Han fortsätter med att visa ett par citat av ekonomipristageren Paul Krugman. Det här är det andra (ur »The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008«):

»Capitalism is secure, not only because of its successes – which have been very real – but because no one has a plausible alternative. This situation will not last forever. Surely there will be other ideologies, other dreams, and they will emerge sooner rather than later if the current economic crisis persists and deepens.«

I del 4 presenterar Schweickart sitt förslag till ekonomiskt system, med schematisk skiss:

»Economic Democracy, The Basic Model

  • The market for goods and services, which is basically the same as it is under capitalism.
  • Workplace democracy, which replaces the capitalist institution of wage labor.
  • Democratic control over investment, which replaces capitalist financial markets.

Worker Self-Management

  • Workers control the enterprise democratically, one-worker, one-vote
  • Workers elect a workers’ council that appoints upper management
  • Workers’ incomes are profit shares, not wages.«

Det här förslaget ligger nära det som jag helt oberoende har skissat på i mitt pdf-blad. (PS. Se även en senare skrift »För en demokratisk ekonomi II«.) Den största skillnaden är nog att jag tror (i likhet med ekonomen Joel Magnuson – som för övrigt har liknande idéer – i boken Mindful Economics) att man bör undvika obegränsad vinstutdelning till medlemmar/ägare, utan i stället ha mer generella avtal om skäliga ersättningar.
Men lyssna till hela föredraget – klicka på rutan (troligen) högst upp t.v. efter varje avsnitt – det innehåller många intressanta, och hoppingivande, synpunkter och idéer.

3 kommentarer:

ERIC SECHER sa...

Väl värt att lyssna till. Den dåliga kvaliteten blev efter ett tag lite charmigt.
En poäng i att det är så långt, böljar fram och tillbaks, fullt av nyaanseringar, dialektiskt-heter det så ?
Eric

Florian Burmeister, Johannes Nygren sa...

Kul att seminariet uppskattas! Vi arbetar på en brusfri version.
Vi inom Vänsterpartiet i Uppsala ämnar att hålla en konferens i höst på temat ekonomisk demokrati och ekologisk ekonomi. Håll tummarna för att V centralt stödjer tanken.

Bo V Herlin sa...

Tack för de orden! Jag ska hålla tummarna – och samtidigt leta efter och studera ytterligare material som går i samma riktning, och som jag kommer att länka till här. (Har just läst färdigt Schweickarts "After Capitalism", som är den för mig hittills viktigaste bok jag har läst om alternativ till kapitalismen – men "Mindful Economics" av Joel Magnuson kommer inte långt efter och kompletterar den på ett utmärkt sätt. Den är 6 år mer aktuell, mycket klargörande när det gäller kapitalism och alternativ till den och bör absolut läsas.)